torstai 11. syyskuuta 2008

10 oppituntia jaljella


Viela noin 1 kuukausi ja 10 oppituntia jaljella.

Osallistujilla on paljon tekemista haasteiden kanssa. Isojen haasteiden lisaksi jokaisella ryhmalla on ns. pienempi haaste. Ensimmainen haaste toteutuu 17. 9, jolloin on 2-ryhman jarjestama ravintola-ilta. Iltaan ryhman pitaa suunnitella myos puhe/koulutus jostain aiheesta.

Haasteita tehdaan oppituntien, muiden tehtavien ja oman yrityksen kehittamisen ohessa, joten tekemista osallistujilla riittaa. Heidan pitaa itse luonnollisesti sopia tapaamiset keskenaan ja pitaa huoli siita, etta jarjestelyt etenee aikataulussa. Tekemallahan sita parhaiten oppii. Haasteet ovat hyva vastuunottamis-harjoitus kulttuurissa, jossa vastuunottajia on vahan turhan harvassa. Puhujia loytyy enemman.


Maanantaina 1 syyskuuta meilla oli tunti markkinoinnista. Ennen tuntia sattumalta tormasimme pariskuntaan, jotka olivat maailmanymparysmatkalla ja poikkesivat Salinakseen juuston ja suklaan perassa. Molemmat heista puhui suomea, Anna Laaksonen oli Suomesta ja James Englannista, mutta pariskunta asui Helsingissa. Oli uskomaton sattuma etta tormasimme heihin ja kuulimme suomenkielta taalla kaukaisessa Ecuadorin Salinaksessa, jonka mainoslause kuuluu: Mas cerca del cielo, joka tarkoittaa: Lahimpana taivasta! Ainakin kylmyys viittaa siihen, etta lahella ollaan.

Jamesilla oli yli 10 vuoden kokemus markkinointialalta, niinpa pyysimme pitamaan hanta 30min puheenvuoron tunnilla. James suostui pyyntoomme. Hanen luento oli ajankohtainen, mielenkiintoinen ja sopi tuntiimme taydellisesti. Kiitos James ja Anna!

Toinen vieras markkinointi tunnilla oli paikallinen yrittaja Joe Flood, joka tosin on asunut useita vuosia Amerikassa. Han piti myoskin mielenkiintoisen puheenvuoron siita miten markkinointisuunnitella laitetaan kaytantoon. Han kasitteli myos yrityksen imagoa mielenkiintoisen kysymyksen kautta: kannattaako ravintolan yhteyteen laittaa baari ja mita vaikutusta silla on imagoon ja koko ravintolan toimintaan?

Seuraavana paivana tiistaina, lahdimme kahden osallistujan (Tatiana Chamorro ja Juliana Vasconez) kanssa Ambaton -kaupunkiin pitamaan paikallisen Rotary:n tilaisuuteen esitelman ohjelmastamme. Mukana oli myos taman projektin Funorsalin vastuuhenkilo, Flavio Chunir.

Flavio puhui ensin Salinaksen historiasta ja ohjelman visiosta. Mika kertoi ohjelman kalenterin eli mita olemme tehneet ja mita viela tulemme tekemaan. Osallistujat kertoivat mita he ovat kurssilla oppineet ja mita kurssi on heille merkinnyt. Oli erittain palkitsevaa kuulla osallistujien kertomukset siita, kuinka paljon ohjelma on nyt heille tuonut. Molemmat kertoivat kuinka itsetunto ja parantunut ja usko omiin mahdollisuuksiin on lisaantynyt. Lopuksi mina pidin noin 20 mittaisen oppitunnin ohjelmamme asenteellisista asioista. Koko Rotary -tapaaminem oli erittain onnistunut ja osallistujille se oli tarkea kokemus ja he saivat myos hyvia kontakteja tulevaisuutta varten. Myos minun pitama oppitunti oli suosittu ja minut bookattiin heti toiseen tilaisuuteen pitamaan sama oppitunti.


Torstaina 4.9 meilla oli tunti asiakaspalvelusta ja yhteistyokumppaneiden kanssa toimimisesta. Molemmat ovat asioita, jotka ovat tarkeita ja joissa on puutteita taalla Ecuadorissa. Varsinkin asiakaspalvelu on retuperalla joka puolella Ecuadoria. Meidan osallistujilla on nyt perustietamys siita, etta mita asiakaspalvelu on ja mita se ei ole. Tunti sisalsi paljon harjoitteita aiheeseen liittyen, oli muun muassa harjoitus ensivaikutelman luomisesta.

8.9 Maanataina oli tunti, jossa tehtiin noin kahden tunnin rekrytointi -harjoitus. Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmaan ja tarkoituksena oli loytaa hyva tyontekija vastuulliseen tehtavaan Salinerito -kauppaan myyjaksi. Ryhmissa valmistettiin ensin kysymykset kolmea hakijaa varten ja sitten suoritettiin haastattelut. Harjoituksen myota opittiin tekemaan hyvia kysymyksia ja asettamaan kriteereita valintaan ja tekemaan paatoksia.

Itse puhuin tunnilla yrityksen maineesta ja puskaradio -markkinoinnista. Lisaksi tunnin lopuksi puhuttiin puolituntia asenteellisia asioita ja tehtiin niihin liittyva ikimuistoinen ja hyodyllinen harjoitus. Tuntia ennen oli tallakertaa vahan harras tunnelma, koska kylassa oli kuollut yksi kaikkien tuntema henkilo. Vedettiin kuitenkin tunti, vaikka osa osallistujista taman takia puuttuikin. Tunnilla tuli esille se, etta vaikka elamassa tapahtuu ikaviakin asioita, on tarkeaa menna eteenpain.

Juuri nyt olemme Guiayqilin kaupungissa hoitamassa oleskelulupaan liittyvia asioita. Ohjelman paikalliset jatkajat saavat nyt vahan vastuuta kun heidan pitaa pitaa yksi oppitunti projektihallinasta ja jarjestaa toiselle oppitunnille vieraileva puhuja. Meidan oppitunnit jatkuu 16 paiva tiistaina neuvottelu -aiheella. Siita jatketaan innostuneena, sitoutuneena ja mieli avoimena loppuun asti.



Ei kommentteja: