lauantai 30. elokuuta 2008

Haasteita osallistujille



Viimeisin kaikkein tiukin pyrahdys tuntien kanssa on viela edessa ja sitten alkaa olla vahan enemman aikaa. Viimeisen viikon taas ovat paivat menneet kellon ympari valmistellessa, tapaamisissa ja tunteja pitaessa. Jokaista tuntia varten on ollut valmiina useita visioita ennenkuin viimeinen on loytynyt. Erityisesti aikaa on vienyt relevantin asian valitseminen. Kokoajan on saanut kysya itseltaan tuntia suunnitellessa: "Onko tasta asiasta nyt osallistujille heti mitaan hyotya?" Jokaiselle tunnille asiaa on aina ollut paljon enemman kuin on voinut ottaa, vaikka kuinka tiivistaa ja ottaa vain kaytannonlaheisimmat pointit. Monet asiat on tullut kaivettua useammasta kirjasta, lahteesta ja omista kokemuksista.

Timon kanssa ollaan jokaista tuntia ennen aina perinteisesti kiistelty, etta mita otetaan ja mita jatetaan. Timolla on ollut enemman painotusta asennepuolella ja minulla asiapuolella. Mina katson kokonaisuutta ja Timo yksittaisen tarkean asian perillemenoa. Kun ideoiden paljoudesta ja suuresta maaraa asiaa on koottu lopulta tunnit, niista on tulleet oikein hyvat. Aikaa on mennyt valmisteluun paljon. Timon kanssa taydennetaan erinomaisesti toisiamme, kun ajatellaan asiat niin eri tavalla ja yhdistetaan meidan kaksi erilaista ajattelutapaa.

Nyt on annettu toisen jakson ohjelmasta vastuuta enemman osallistujille itselleen, facilitaattoreille ja yhdelle ulkopuoliselle opettajalle. On mahdotonta oppia projektin johtamista oppitunnilla tai kirjoista. Annettiin osallistujille haasteeksi suunnitella osa kurssin tapahtumista ryhmissa ja toteuttaa ne. Quiton yritysvierailumatka, lopputapahtuma, loppuretki ja yleison oppitunnit ovat nyt heidan vastuullaan. Lisaksi kaikilla ryhmilla on yksi pienempi haaste. Loppuretkeen ei ole varattu paljoa rahaa projektin budjetissa, joten yhdella ryhmalla on haasteena kasvattaa tuota rahasummaa. Ryhma alkoi jo koordinoimaan tuntien ruokailuja, jarjestamaan pienia arpajaisia tunnilla ja jarjestamaan myyntia viikonloppuisin. Mielenkiintoista katsoa, miten innoissaan osallistujat olivat noista haasteista. Itse pyrimme pysymaan poissa jaloista mahdollisimman hyvin, jotta he paasevat itse ideoimaan ja toteuttamaan. Seurata tietysti tulee ja olla kaytettavissa. Alkuinnostuksen jalkeinen kaikkein tarkein opetus on asioiden suunnitelmallinen ja pitkajanteinen loppuun vieminen, joka on Ecuadorin kulttuurissa yksi suurimmista haasteista.

Osallistujien haasteiden lisaksi Paul tulee pitamaan kaksi oppituntia ja facilitaattorit pitavat kaksi. Osallistujat pitavat myos esitelmia eri aiheista yhdella tunnilla.

Maanantaina tunnilla esittelimme taman toisen jakson tekemisen periaatteen. Otamme toisen viela vaativamamman vaihteen paalle opetuksessa ja se nakyy myos tunneilla. Osallistujat huomasivat heti uuden otteen. Omaa vastuuta painotetaan kaikessa. Kun tunteja ei ollut ollut hetkeen, moni osallistuja tuli maanantaina myohassa ja oli useita, jotka puuttuivat. Asia kasiteltiin heti. Poissaolijoilla oli kylla aiheelliset syyt, mutta se ei ole hyva, silla asiat tulee jarjestaa niin etta tunnille paastaan.

Timo kertoi positiivisesta tietamisesta ja siita, kuinka ei pida antaa tilaa negatiivisille ajatuksille. Kritiikki on eri asia kuin negatiivisuus. Hauska demostraatio oli negatiivinen pikku-ukko, joka pitaa poistaa olkapaalta ja istua sen paalle. Tunnilla kasiteltiin yrityksen visio ja missio. Salinaksen 2015 visiot tehtiin ryhmissa uudestaan paljon paremmaksi.

Yksi parhaimmista tunneista tahan mennessa oli keskiviikkona pidetty myyntitunti. Tunti oli normaalia pitempi, koska asioita ja tekemista oli paljon. Kaverimme Jaakko oli vieraana ja Jaakko on menestynyt Suomessa hyvin myynnin kanssa. Jaakko kertoi erittain mielenkiintoisen tarinan alkuun. Mina kasittelin aihetta, etta missa kaikkialla myydaan ja myynnin portaita. Myyntia tehdaan oikeastaan kokoajan, kun vaikka pyydat kaverin syomaan tai kehoitat tekemaan jotakin. Yksi tarkeimmista sanomista oli, etta myynti on enemman kuuntelua ja kyselemista kuin kertomista. Sama oli osallistujien lukeman kanakirjan sanoma, joten asiat taydensivat hyvin toisiaan. Kaupan paattamisesta puhuttiin paljon, numeroista ja myyntiin liittyvista peloista. Osallistujat harjoittelivat myyntia parin kanssa ja yksi ryhmamme antoi kaikille myyntitehtavan, jolla kerataan rahaa loppuretkea varten.

1 kommentti:

MAMMA kirjoitti...

Hyvä pojat.Voimia teille sinne kauas.Terveisiä kotoota, Hyvä että ootte selviytyneet viidakosta.:)
Hienoja kuvia!